Næste generations mad

Alfa Laval arbejder på tværs af alle fødevareindustrier og samarbejder med kunder med henblik på at kunne introducere nye fødevareproduktionsprocesser, der kan opfylde kravet om reduceret miljøpåvirkning fra fremtidens fødevareforarbejdning

Vores udvalg af fødevaregodkendte løsninger gør det muligt for både etablerede fødevareproducenter og nystartede virksomheder at sikre overholdelse af fødevaresikkerhedsreglerne og introducere rentable nye fødevarer på markedet. 

Næste generation af fødevarer omfatter en bred vifte af fødevareprodukter, som alle fremstilles ved brug af forskellige processer. Kultiveret kød samt fermenterede fødevarer og nye typer af plantebaserede proteiner og fødevareingredienser er omdrejningspunkter i Alfa Lavals engagement inden for området 'næste generations fødevarer'. 

film image1

Fra gård til bord - eller?

En væsentlig del af værdikæden, når det drejer sig om næste generations fødevarer, er landbrugssektorens rolle, som enten reduceres væsentligt eller fjernes helt fra ligningen:

next gen info

Den store fødevareforvandling 

Udviklingen inden for fødevareproduktion er præget af voksende bekymringer over påvirkningen fra udledninger, anvendelsen af landarealer, forbruget af vandressourcer og biodiversiteten. 

Landbrugssektoren står i dag for 70 procent af det samlede forbrug af ferskvand, mens verdens fødevareproduktion tegner sig for næsten en tredjedel af alle udledninger af drivhusgasser. Landbrugssektoren menes også at have den største indvirkning på biodiversitet, jordforringelse, ferskvandsressourcer og skovrydning globalt.  

På mindre end en generation skal vi producere op til 70 procent mere mad til en voksende befolkning – og ikke hvilken som helst mad. Efterspørgslen er stigende efter sundere og mere nærende mad. Og det skal produceres med en reduceret påvirkning af miljøet.  

Det er en dobbelt udfordring. Vi skal nedbringe mængden af udledninger for at vende den globale opvarmning, samtidig med at vi tilpasser os til klimaforandringerne ved at optimere fødevareproduktions vandaftryk og beskytte vores dyrkningsarealer, vand- og jordressourcer og biodiversitet.  

Dette er den store fødevaretransformation. 

Green peas and powder new

Er du en start-up virksomhed inden for alternative proteiner?

Hos Alfa Laval er vi med dig hele vejen for at hjælpe dig med at føre dine ideer ud i livet. Fra indledende konsultation til løbende support er vores team klar til at hjælpe med at gøre processen glat og stressfri. Besøg vores dedikerede side for nye virksomheder for at få indsigt i test og proof of concept, vores portefølje, kundehistorier og webinarer, og få svar på ofte stillede spørgsmål.

Få mere at vide

Kultiveret kød 

Kød kan dyrkes fra dyreceller. På celleniveau er denne slags kød identisk med konventionelt produceret kød. Det er det, der almindeligvis er kendt som kultiveret kød. Sammenlignet med konventionel kødproduktion har processen til kultivering af kød et væsentligt lavere miljøaftryk. Det kræver meget mindre jord og vand og udleder op til 90 procent færre drivhusgasser (FN, 2019).  

Fra et fødevaresikkerhedsperspektiv er kultiveret kød det foretrukne valg. Det vil drastisk mindske risikoen for, at sygdomme overføres fra dyr til mennesker. I dag omfatter dette en stor procentdel af nye og eksisterende sygdomme hos mennesker (WHO, 2020).  

Kulviret kød vil ligeledes reducere risikoen for medicin- og pesticidrester og mikrobiel forurening af fødevarer. Disse kan have akutte eller kroniske helbredseffekter, mens de også fører til fx resistens over for virkningerne af antibiotika i behandlingen af ​​livstruende sygdomme (WHO, 2022).  

 

Læs mere om cellulære landbrugsprocesser

Cultured_meat_2.JPG

fermentation drop

Protein og fødevareingredienser afledt af fermentering 

Fermenteringsprocesser er forankret i gamle kulinariske traditioner. 

Nye måder at anvende biomasse på og præcisionsfermenteringsprocesser er nøglen til radikalt at ændre fødevareproduktionens miljøpåvirkning.  

Med biomasse og præcisionsgæring kan vi udfylde et voksende hul i proteinforsyningerne ved at dyrke og høste proteiner og andre ingredienser, som kan bruges til at berige en række fødevarer og drikkevarer.  

Sammenlignet med konventionelle fødevarer og ingredienser muliggør præcisionsgæring en reduktion af drivhusgasemissioner og vandforbrug med cirka 90 procent (UNEP, 2023).  

Plantebaseret protein  

At give fortrinsret til plantebaseret protein er en veletableret foranstaltning til at forbedre miljøpåvirkningen af ​​en persons kost. Det årlige drivhusgasfodaftryk kan forbedres med så meget som 2,1 ton årligt pr. person (FN, 2019).  

Med tanke på den fremtidige efterspørgsel efter fødevarer og de begrænsninger, der er på tilgængelige og egnede landbrugsjorder og ferskvand, vil produktion af fødevarer og ingredienser med afsæt i plantebaserede råvarer komme til at spille en afgørende rolle i fremtidens fødevarelandskab. Vi ved dog også, at der ikke er tilstrækkelig landbrugsjord til, at dette er en selvstændig løsning. 

 

Læs om plantebaseret proteinbehandling

Testing two people with charts(copy)

Test dine processer

Oplev problemfri testning og proof of concept med Alfa Laval. Vores avancerede testcentre, sammen med muligheder for fjernbetjent testning og leje af udstyr, sikrer, at du har den fleksibilitet og support, der er nødvendig for at validere dine løsninger effektivt. Vores udstyr omfatter alle de centrale komponenter, der er nødvendige i produktionen af alternative proteiner. Ved at vælge udstyr fra Alfa Laval sikrer du ensartede resultater ved opskalering og minimerer risiko, tid og omkostninger under kommercialiseringen.

 

Testning for plantebaserede proteiner​

Lantmännen_640x360.jpg

Lantmännen går i dybden og lancerer et spændende nyt initiativ til behandlingen af gule ærter

Lantmännen, et svensk landmandscooperativ, investerer omkring 105 millioner euro i en ny fødevareforarbejdningsfabrik i Lidköping, Sverige, der drives af Alfa Laval-teknologi. Fabrikken vil primært forarbejde gule ærter, en klimavenlig afgrøde, der kræver minimalt med vand og næringsstoffer, samtidig med at den binder kvælstof i jorden. Anlægget vil producere omkring 7.000 ton proteinisolater om året, hvilket vil forbedre den svenske fødevareproduktion og mindske afhængigheden af importeret soja.

Læs historien

 LCA Solution 640x360.png

Nå vigtige bæredygtighedsmål med vores løsning for livscyklusvurdering

Få omfattende indsigt i dine produkters miljøpåvirkning fra gård til detailhandel. Alfa Lavals løsning for livscyklusvurdering omdanner data fra forsyningskæden til handlingsbar indsigt, så du kan optimere driften, reducere omkostningerne og fremme bæredygtigheden. Værktøjet analyserer og verificerer nøgledata, så fødevare- og drikkevareproducenter kan kommunikere deres produkters miljøpåvirkning og forbedre bæredygtigheden i forberedelsen til EU's emissionsregler.

Læs historien  Se webinar

water-pouring-from-bucket-640x360.jpg

Vandgenvinding og -genbrugs vigtige rolle i fødevareindustrien

Effektiv vandbehandling og -styring er afgørende i al fødevareproduktion, herunder alternative proteiner. Da vandstress påvirker den globale vandtilgængelighed, sikrer bæredygtige praksis en pålidelig forsyning af rent vand, som er afgørende for at opretholde høje produktionsstandarder. Ved at prioritere vandeffektivitet kan virksomheder reducere deres miljøaftryk, overholde ESG-praksis og -regler og sikre langsigtede forretningsaktiviteter. Alfa Lavals brede produktsortiment gør det muligt for industrielle fødevareproducenter at genvinde, behandle, rense og genanvende industrielt spildevand.

Læs mere   Se webinar

Nøgleprodukter

Food article image

Download vores omfattende pakke af ekspertartikler og case-historier

Udforsk hvordan Alfa Lavals banebrydende teknologier fremmer større effektivitet, reducerer ressourceforbruget og frigør det fulde potentiale af underudnyttede biprodukter for at hjælpe med at skabe et mere bæredygtigt globalt fødevaresystem.

Oplev inspirerende eksempler og få værdifuld indsigt i fremtidens fødevareproduktion i denne samling, der dækker alt fra plantebaserede proteiner til dyrket kød.

Få adgang til materialet