Varmegenvinding i bæredygtige byer

Der er nok spildenergi i verden til at opvarme alle bygninger, men der er begrænset genvinding af overskudsvarme. Den bedste energi er den, der ikke bruges, og den næstbedste er den, der genbruges. Vi kan genbruge energi fra industrier og bykilder såsom datacentre, metrostationer, supermarkeder og underjordiske miner. Denne genvundne varme kan bruges lokalt til f.eks. rum- og postevandsopvarmning. Desuden kan den sælges til fjernvarmeformål.

hvac heat recovery in sustainable cities hero final
Kemira case

Afkølet syre bliver til fjernvarme

Siden 1974 har Kemira effektivt og pålideligt solgt energi til byen Helsingborg.

Den bedste energi er den, der ikke bruges, og den næstbedste er den, der genbruges.

Efter en total ombygning af kølesystemet på svovlsyreanlægget i Kemira, er temperaturen på kølevandet hævet til et niveau, hvor det kan bruges til fjernvarme.


Læs mere

.

Tendens i industrien

For at holde det globale opvarmningsmål på 1,5 °C i live, er vi nødt til at tredoble den eksisterende kapacitet for vedvarende energi og fordoble hastigheden af globale forbedringer i energieffektivitet inden 2030. Udnyttelse af den overskydende varme, der er tilgængelig på verdensplan, vil være afgørende og en fantastisk mulighed for at nå målet. Kun i EU forventes den tilgængelige overskudsenergi at overstige 2000 TWh i 2050, hvilket kan dække næsten det fulde varmebehov til rum- og brugsvandsopvarmning (Mathiesen 2023).

Overskudsvarmen genereres både fra industrielle processer og bykilder såsom spildevandsrensningsanlæg, datacentre, hospitaler og metroen. Nye løsninger til varmegenbrug bliver implementeret hver dag. Beliggenhed, infrastruktur og efterspørgselsmønstre forårsager dog ofte, at varme går tabt.

 • 22 lande i EU vil kunne dække mere end 50 % af deres nuværende energibehov med overskudsvarme.
 • Lavtemperaturoverskudsvarme fra spildevandsanlæg, 442 TWh/år, og datacentre, 221 TWh/år, kan løftes med industrielle varmepumper til temperaturniveauer, der egner sig til at forsyne fjernvarmenettet.
 • Ved at forbedre energieffektiviteten og forberede bygninger til lavtemperaturvarmefordeling kan vi reducere varmetabet i fjernvarmesystemet og tillade udnyttelse af overskudsvarmekilder af lavere kvalitet. På den måde forbedres ydeevnekoefficienten (COP) for industrielle varmepumper yderligere.
 • 30 % af elektriciteten i brintproduktion omdannes til varme. Ved planlægning af brintanlæg bør placeringen vælges omhyggeligt for at tillade varmegenvinding og samtidig sørge for afkøling til elektrolysatoren.
 • Udbygning af vandbårne systemer såsom fjernvarme- og varmenet vil være en afgørende katalysator i forhold til distribution af overskudsvarme.
 • Fit for 55-pakken: Byer i EU med mere end 45.000 indbyggere skal udarbejde en opvarmnings- og afkølingsplan med kortlægning af den tilgængelige energi for at lette sektorkobling og udbredelsen af essentiel energiinfrastruktur.
 • Ved køling af bolig- og servicebygninger med individuelle kølere produceres varme som et biprodukt. Denne varme skal bruges til opvarmning af brugsvand eller til effektiv køling ved hjælp af en absorptionskøler.

Derfor bør du genvinde overskudsvarme med Alfa Laval

 • 99,9 % af datacentres elektricitet bliver til overskudsvarme. Vores teknologi gør det muligt at udnytte og genbruge den til et klimaneutralt energiforbrug.
 • Alfa Laval har en bred vifte af kontaktpunkter til at forbinde energiselskaber med varme- og fjernvarmenet.
 • Med millioner af varmevekslere i drift verden over og et omfattende forsknings- og udviklingsprogram for varmevekslere tilbyder vi den mest pålidelige løsning.
 • Vi har referenceenheder i både industrielle og bymæssige overskudsvarmeanvendelser til at levere varme til fjernvarme.
 • Alle vores pladevarmevekslere har AHRI-certificering, og det sikrer overlegen termisk ydeevne. Tag ikke bare vores ord for det.
.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Pakningsforsynet pladevarmevekslere

 • Fleksible løsninger, der kan tilpasses til opgaven, hvilket sikrer den bedste termiske effektivitet
 • Kompakte enheder er pladsbesparende og er nemme at betjene og vedligeholde
 • Løsninger til at reducere forurening, stress og korrosion for maksimal oppetidLær mere

Semi_welded_range_640x360.jpg

Halvsvejsede pladevarmevekslere

 • Yderst effektiv og pålidelig teknologi til applikationer, der kan forårsage tryk- eller temperaturtræthed
 • Garanti for lang levetid takket være det unikke Alfa Laval RefTight™ forseglingssystem
 • En pålidelig løsning til at forhindre krydskontaminering mellem medier

Lær mere

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Kobberloddede pladevarmevekslere

 • Let kobber-loddet konstruktion med kompakt design
 • Større termisk effektivitet end sammenlignelige rørvarmevekslere
 • Fleksible muligheder for at tilpasse en række applikationer med forskellige typer medier/væsker
 • Ideel til naturlige kølemidler med lav GWP

Lær mere

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fusionsloddede AlfaNova-pladevarmevekslere

 • 100 % ægte rustfri stålkonstruktion
 • Stærk korrosionsbestandighed med aggressive medier
 • Forhindrer metalforurening i drikkevand og i andre hygiejniske applikationer
 • Høj termisk effektivitet og kompakt design


Lær mere

Konsulent? Systemintegrator?

Er du konsulent? Se her! Med årtiers erfaring inden for varmeudveksling tilbyder Alfa Laval ekspertviden til håndtering af nutidens udfordrende opgaver med opvarmning og afkøling. Find svar på komplekse spørgsmål om alt fra energieffektivitet til naturlige kølemidler sammen med nyttige værktøjer, der gør det lettere at finde den rette teknologi til dit formål.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-præstationscertificerede varmevekslere for en sikker termisk ydeevne

En certificering fra Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI) er den eneste globale tredjepartsverifikation af termisk ydeevne, hvilket giver dig uafhængig sikkerhed for, at din pladevarmeveksler vil fungere i overensstemmelse med producentens offentliggjorte ratings. Alfa Laval tilbyder AHRI-certificerede pakningsforsynede pladevarmevekslere, kobberloddede pladevarmevekslere og fusionssvejsede pladevarmevekslere.

HVAC-sustainable-city-AHRI
.
energy hunter screen view

Jagt på overskudsvarme

Alfa Lavals varmevekslere er blevet anvendt til at genvinde varme i næsten et århundrede. Vores energieffektive løsninger understøtter varmegenbrug ved forskellige anvendelser, lige fra vand- og oliekølede datacentre til industrielle processer såsom svovlsyreanlæg. Kom med i vores søgen efter muligheder for varmebesparelse, og opdag, hvor meget du kan reducere din energiregning med vores løsninger.


Lær mere

The Energy Efficiency Movement

Energy Efficiency Movement, startet af ABB, har til formål at skabe opmærksomhed og fremme handlingsdygtige forandringer som fællesskab. Hos Alfa Laval ser vi vigtigheden i at arbejde sammen for at opskalere energieffektive løsninger. Derfor var vi det første firma, der sluttede sig til bevægelsen ved COP26. Med vores omfattende netværk kan vi forbinde nøgleaktører i industrien og hjælpe med at bane vejen mod en klimaneutral fremtid.


Lær mere

energyefficiencymovement with logo vignette image
.

Effektiviteten bevares i mange år

En dårligt fungerende varmeveksler kan påvirke sikkerheden, produktkvaliteten og energiomkostningerne. Fejl kan føre til dyr nedetid og store tab i produktionen. Gennem regelmæssig og proaktiv vedligeholdelse af din pakningsforsynede pladevarmeveksler bevares ydeevnen, så den kan køre problemfrit og efter planen.

Vi har ekspertisen til at hjælpe dig, uanset om du oplever et problem i dag, vil forebygge fremtidige problemer eller selv vil løse problemet med vores online fejlfinder.

Se vores samlede serviceløsninger

smart heat exchanger sensor lighten 640

Digitalisering for energieffektivitet

Smarte byer og digital intelligens kan hjælpe byer med at gøre fremskridt i retning af at nå 70 procent af deres bæredygtige udviklingsmål. Digitale services kan allerede have en betydelig indvirkning på varme- og kølesystemer i byer, hvilket gør dem mere bæredygtige.

Aktivering af fjernovervågning og udførelse af dedikerede analyser muliggør mere præcis og effektiv drift, mere informeret beslutningstagning og målrettede indgreb. Udviklingen af mere sofistikerede og effektive varme- og kølesystemer er kun mulig gennem denne digitale transformation, som kan levere pålidelig og overkommelig varme- og køleservice til byområder og samtidig reducere udledning af drivhusgas.

Den smarte varmeveksler

HVAC og de bæredygtige byer

Vores byer, der forbruger mere end to tredjedele af verdens energi, spiller en afgørende rolle i håndtering af klimakrisen. En betydelig del af byernes energiforbrug går til opvarmning og afkøling, hvilket betyder, at energieffektivisering er altafgørende. Alfa Laval har næsten et århundredes erfaring med varmeoverførsel og genvinding og sigter mod at blive CO2-neutral i 2030. Lad os være din partner i transformationen til en bæredygtig fremtid.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kontakt os

Dine oplysninger gemmes og behandles i overensstemmelse med samt vores privatlivs- og databeskyttelsespolitik.