Værdi fra affald/rester går i dybden med den cirkulære økonomi
Et partnerskab mellem den britiske agro-fødevareteknologivirksomhed Elemental og Alfa Laval har resulteret i genvinding af yderligere værditilvækstprodukter fra dyr, der er forarbejdet af en kødproducent. Alfa Lavals separations- og inddampningssystemer er centrale i banebrydende fødevareforarbejdningsteknologi, der genvinder værdifulde proteiner, fedtstoffer og mineraler fra kødindustriens biprodukter. Det eliminerer en tidligere omkostningstung affaldsstrøm og understøtter samtidig en indtægtsskabende cirkulær økonomi for de involverede virksomheder.
DATO 2024-12-03Ved hjælp af teknologi patenteret af Elemental kan kødproducenter genvinde op til 20 procent mere protein og fedt til menneskeføde fra hvert dyr, der forarbejdes, og samtidig forvandle uspiseligt affald til bæredygtig gødning. Det svarer til et øget protein- og fedtudbytte på 30-40 kg pr. dyr, siger Dean Hislop, CEO hos Elemental.
"Mange rester fra kødproduktion kan genvindes til konsum, kunstgødning og biobrændstof. Regler forhindrer os i at upcyclere alle biprodukter. I alt gør vi det muligt for kødproducenter at omdanne op til 78 procent af de animalske biprodukter til værdiskabende produkter."
Alfa Laval har leveret et proteinsystem bestående af en SANX dekanter, tre AFPX disk-stack-centrifuger, et AlfaVap-fordampningssystem og en Astepo Grande bag-in-box-filler til installation på denne forarbejdningslinje.
Alfa Lavals regionale salgsingeniør Alan Farr tilbragte mange måneders diskussioner med kødproducenten og Elemental, før ordren blev underskrevet.
"De arbejdede oprindeligt på en proces designet af en tredjepart, men de følte sig meget mere komfortable og meget mere sikre på Alfa Lavals løsning," forklarer Alan. "De kunne bedre lide vores udstyr, og de kunne lide, at vi havde meget mere erfaring i proteinindustrien."
Ved hjælp af Elementals enzymfordøjelse og Alfa Lavals separationsudstyr nedbryder processen resterende knogler til proteiner og fedtstoffer af høj kvalitet egnet til menneskeføde samt mineraler såsom knoglefosfat. Mineralerne videreforarbejdes af Elemental til en organisk-mineralsk gødning, som er sikker at bruge på markafgrøder og græsarealer til græssende dyr.
"Med vores teknologi og Alfa Lavals udstyr kan en kødproducent tage en kostbar affaldsstrøm, gøre den nul affald og skabe bæredygtige værdifulde produkter ud af det," siger Dean. "Vi kan genbruge biprodukter fra produktion, der traditionelt behandles som affald, og opgradere dem til fødevareingredienser og kunstgødning. Det bliver så en lukket, helt cirkulær proces, fordi gødningen går tilbage til gårdene for at dyrke græsset for at opdrætte kvæget. Vores proces er blevet godkendt af britiske tilsynsmyndigheder og er en sikker måde at genbruge kødforarbejdningsbiprodukter tilbage til jorden i form af gødning."
Introduktionen af den nye proces og produkter har krævet hårdt arbejde for alle parter. "Generelt sætter kødproducenter pris på, hvad vores teknologi kan gøre for deres forretning ved at reducere spild og CO2-fodaftryk og samtidig forbedre produkternes bæredygtighed. Omvendt sætter deres kunder stor pris på produkternes sporbarhed og eliminerede affaldsmiljøpåvirkning, hvilket forbedrer deres omdømme. Men at få ethvert nyt produkt på markedet er altid en udfordring og kræver en ændring af den videre forsyningskæde, hvilket til tider ikke er en let opgave," siger Dean.
Dette sidste aspekt skabte et behov for en masse yderligere data og information, der understøttede de forbedrede samlede omkostninger ved ejerskab.
"Baseret på det faktum, at der tidligere var en omkostning involveret i at skille sig af med knoglerne, og at de nu trækker værdi ud af knoglerne og sælger dem med fortjeneste, opnås der en meget attraktiv forretningsmæssig tilbagebetalingstid oven i alle de øvrige bæredygtige fordele. Det er en sejr fra alle vinkler,” slutter Alan.
Download kundehistorien
Kødproducenten genvinder 20 % mere produkt egnet til konsum fra hvert dyr, hvilket svarer til 30-40 kg pr. dyr.
Ved at gøre det sænker kødproducenten sit CO2-fodaftryk med ca. 13 %. Det bidrager til at reducere de globale udledninger fra husdyr i et omfang, der svarer til 7,1 gigaton CO2 om året – eller 14,5 % af alle menneskeskabte drivhusgasemissioner. Kvæg repræsenterer 65 % af husdyrsektorens emissioner.
Derudover genvinder kødproducenten benfosfat, som indeholder fosfor, en væsentlig – og dyr – ingrediens i kunstgødning. Dette bruges til at dyrke flere afgrøder og fodre flere husdyr. Fosfor er en begrænset ressource og kan kun hentes fra et begrænset antal miner rundt om i verden - eller endnu bedre, genvindes fra affaldsstrømme.
Det globale kødforbrug forventes at stige med 73 % inden 2050.