Geotermisk opvarmning
Geotermisk energi findes i forskellige former, dybt eller lavt, høj eller lavere temperatur og bruges til el- eller varmeproduktion – men har altid det til fælles, at det er tilgængeligt døgnet rundt. Da det kommer fra jordens skorpe, er det en vedvarende kilde, der ikke er afhængig af vejr eller årstid. Udover opvarmning kan et system med lagring i grundvandsreservoir også bruges til at levere frikøling til en bygning.
Vælg den rigtige partner til geotermisk energi
- Hos Alfa Laval ser vi et stort potentiale i geotermisk energi som en vigtig fremtidig bæredygtig opvarmningsressource.
- Vores mål er at levere energieffektive og pålidelige løsninger, der muliggør det højest mulige udbytte til de laveste omkostninger for miljøet.
- Med næsten 100 års erfaring med varmeoverførsel og servicecentre over hele verden har vi erfaring og lokal tilstedeværelse på alle markeder.
- Vi ved, hvilken varmeveksler der bedst vil optimere din produktion med den lavest mulige tilbagebetalingstid.
- Med AHRI-ydeevnecertificering fra tredjeparter kan du være sikker på, at vores produkters termiske ydeevne er så god, som vi siger, den er.
Tendenser i branchen for geotermisk opvarmning
Fokus på geotermisk energi som et alternativ til traditionelle fossile brændstoffer er stigende i varmesektoren. Især hvor det kan erstatte brændstoffer i fjernvarmenet og nå et stort antal kunder fra et enkelt sæt brønde. Vi får også stadig mere erfaring i brug af overfladenær udnyttelse af geotermisk energi med lavere tilgængelig temperatur og systemer til varmelagring i grundvandsreservoir sammen med varmepumper for at danne en prisoverkommelig og energieffektiv løsning på markedet for vedvarende energi.
Denne industri er dog ikke uden udfordringer. Da vandet kan indeholde høje niveauer af klorid og andre urenheder, kan der forekomme afskalning og forurening, og det kan reducere procesudstyrets ydeevne. Det er her, vi kommer ind i billedet. Alfa Lavals højkvalitetsudstyr og erfaring inden for serviceområdet er velafprøvet og kan opretholde optimal kapacitet i dine processer med minimal nedetid.
Med hensyn til udstyr skal vi simpelthen vælge det bedste. Leverandøren skal kunne bevise en stærk kapacitet til eftersalgsservice og nødberedskab. Vi kan med glæde sige, at Alfa Laval opfylder disse kompromisløse kriterier med en meget sikker margin.
Ali Ichedef, General Manager hos Izmir Jeotermal
Den geotermiske temperaturgradient afhænger af brøndens dybde og af placeringen. Nogle steder kan have højere temperaturer tæt på overfladeniveau, f.eks. Island. De fleste steder har dog et temperaturinterval som illustreret af grafen.
Geotermisk opvarmning virker ved at udvinde varmen fra en underjordisk vandkilde. Jo længere under jorden vandet udvindes, jo varmere er det normalt. I Holland pumper geotermiske varmeværker varmt vand fra dybder på mindst 500 meter. Når der er trukket varme ud af det geotermiske vand, føres det tilbage til jorden i injektionsbrønden.
Holland er verdens næststørste fødevareeksportør målt i værdi, og landets 9000 hektar drivhuse er en af de væsentligste grunde dertil. Men at holde disse drivhuse ved den rigtige temperatur kræver masser af energi, så udvikling af alternative energikilder er en topprioritet i landets bestræbelser på at nå sine ambitiøse klimamål.
Varmevekslere spiller en central rolle i udnyttelsen af fordelene ved geotermisk energi og sikrer effektiv varmeoverførsel mellem det varme vand, der kommer op fra jorden, og det køligere vand, der er blevet brugt til at opvarme drivhuse eller andre bygninger.
Forskel mellem overfladenær, i grundvandsreservoir og dyb geotermisk
Hver brønd er unik med dybder, der ændrer sig afhængigt af placering og forhold. Når der i denne industri tales om lave eller dybe brønde, er det i virkeligheden for at identificere de vigtigste karakteristika ved et projekt. Overfladenær geotermisk varme genereres fra underjordisk vand ved hjælp af enten et åbent kredsløb, hvor vand pumpes fra brønden, eller et lukket kredsløbssystem med saltlage i en opsamlingskreds, som pumpes op og ned i brønden.
Overfladenære brønde og grundvandsreservoirer (<=500 m)
Overfladenær geotermisk opvarmning og ATES (Aquifer Thermal Energy Storage) er teknologier for vedvarende energi, der bruger den relativt konstante temperatur i de øverste lag af jordens skorpe til at opvarme og/eller afkøle bygninger.
I modsætning til dybe geotermiske systemer opererer overfladenære geotermiske systemer typisk på dybder på op til 100 meter.
Overfladenære geotermiske brønde genererer et temperaturniveau, der ikke kan bruges direkte, som det er – derfor bruges den absorberede varme i et overfladenært geotermisk projekt sammen med varmepumper, hvilket øger temperaturen til et mere anvendeligt temperaturniveau til opvarmning. Et overfladenært geotermisk system kan også bruges omvendt, hvor vandet under jorden bruges som en fri kølekilde til at køle bygninger i varmt vejr.
Overfladenære geotermiske systemer er et populært valg til boliger og små erhvervsbygninger, da de kan installeres på relativ lille plads og kræver mindre boring og udgravning end dybe geotermiske systemer.
Dybe brønde (2000-5000 m)
Dyb geotermisk opvarmning er en vedvarende energikilde, der bruger varmen, som kommer fra jordens kerne.
Det varme vand og potentielt endda damp bringes til overfladen og bruges til at generere varme ved at køre det gennem en varmeveksler, hvor energi overføres til det andet niveau og fordeles til det punkt, hvor det skal bruges. Fra dybe geotermiske brønde kan temperaturen være høj nok til at blive brugt direkte, som den er. Men på nogle steder og dybder kan der stadig være behov for at øge temperaturniveauet med varmepumper. Det er ret almindeligt, at dybe geotermiske kilder forbindes med et fjernvarmesystem.
Den dybde, som dybe geotermiske systemer fungerer i, kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder områdets geologiske karakteristika, typen af system, der anvendes, og varmebehovet i de bygninger, hvor varmen anvendes.
Generelt fungerer dybe geotermiske systemer på dybder fra ca. fem hundrede meter til flere kilometer under overfladen. De mest almindelige dybder for dybe geotermiske systemer, der anvendes til at levere varme til bygninger og drivhuse, er mellem 1.500 og 3.000 meter.
Pakningsforsynet pladevarmevekslere
- Fleksible løsninger, der kan tilpasses til opgaven, hvilket sikrer den bedste termiske effektivitet
- Kompakte enheder er pladsbesparende og er nemme at betjene og vedligeholde
- Løsninger til at reducere forurening, stress og korrosion for maksimal oppetid
Halvsvejsede pladevarmevekslere
- Yderst effektiv og pålidelig teknologi til applikationer, der kan forårsage tryk- eller temperaturtræthed
- Garanti for lang levetid takket være det unikke Alfa Laval RefTight™ forseglingssystem
- En pålidelig løsning til at forhindre krydskontaminering mellem medier
Kobberloddede pladevarmevekslere
- Let kobber-loddet konstruktion med kompakt design
- Større termisk effektivitet end sammenlignelige rørvarmevekslere
- Fleksible muligheder for at tilpasse en række applikationer med forskellige typer medier/væsker
- Ideel til naturlige kølemidler med lav GWP
Fusionsloddede AlfaNova-pladevarmevekslere
- 100 % ægte rustfri stålkonstruktion
- Stærk korrosionsbestandighed med aggressive medier
- Forhindrer metalforurening i drikkevand og i andre hygiejniske applikationer
- Høj termisk effektivitet og kompakt design
AHRI-præstationscertificerede varmevekslere for en sikker termisk ydeevne
En certificering fra Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI) er den eneste globale tredjepartsverifikation af termisk ydeevne, hvilket giver dig uafhængig sikkerhed for, at din pladevarmeveksler vil fungere i overensstemmelse med producentens offentliggjorte ratings. Alfa Laval tilbyder AHRI-certificerede pakningsforsynede pladevarmevekslere, kobberloddede pladevarmevekslere og fusionssvejsede pladevarmevekslere.
Konsulent? Systemintegrator?
Er du konsulent? Se her! Med årtiers erfaring inden for varmeudveksling tilbyder Alfa Laval ekspertviden til håndtering af nutidens udfordrende opgaver med opvarmning og afkøling. Find svar på komplekse spørgsmål om alt fra energieffektivitet til naturlige kølemidler sammen med nyttige værktøjer, der gør det lettere at finde den rette teknologi til dit formål.
Effektiviteten bevares i mange år
En dårligt fungerende varmeveksler kan påvirke sikkerheden, produktkvaliteten og energiomkostningerne. Fejl kan føre til dyr nedetid og store tab i produktionen. Gennem regelmæssig og proaktiv vedligeholdelse af din pakningsforsynede pladevarmeveksler bevares ydeevnen, så den kan køre problemfrit og efter planen.
Vi har ekspertisen til at hjælpe dig, uanset om du oplever et problem i dag, vil forebygge fremtidige problemer eller selv vil løse problemet med vores online fejlfinder.
Digitalisering for energieffektivitet
Smarte byer og digital intelligens kan hjælpe byer med at gøre fremskridt i retning af at nå 70 procent af deres bæredygtige udviklingsmål. Digitale services kan allerede have en betydelig indvirkning på varme- og kølesystemer i byer, hvilket gør dem mere bæredygtige.
Aktivering af fjernovervågning og udførelse af dedikerede analyser muliggør mere præcis og effektiv drift, mere informeret beslutningstagning og målrettede indgreb. Udviklingen af mere sofistikerede og effektive varme- og kølesystemer er kun mulig gennem denne digitale transformation, som kan levere pålidelig og overkommelig varme- og køleservice til byområder og samtidig reducere udledning af drivhusgas.
HVAC og de bæredygtige byer
Vores byer, der forbruger mere end to tredjedele af verdens energi, spiller en afgørende rolle i håndtering af klimakrisen. En betydelig del af byernes energiforbrug går til opvarmning og afkøling, hvilket betyder, at energieffektivisering er altafgørende. Alfa Laval har næsten et århundredes erfaring med varmeoverførsel og genvinding og sigter mod at blive CO2-neutral i 2030. Lad os være din partner i transformationen til en bæredygtig fremtid.