Ølbrygning: Upcycling af bæredygtigt protein fra bryggeriets brugte korn
Bæredygtige kilder til protein af høj kvalitet er afgørende for at imødekomme den stadigt stigende globale efterspørgsel efter sund, overkommelig og nærende mad. Alfa Lavals ekspertise inden for protein gør det til en ideel teknologi- og løsningspartner på dette område.
DATO 2024-09-12Innovation på denne arena er spændende og tempofyldt, og en af de senest tilkomne på markedet er en virksomhed med base i USA, som ikke blot har udviklet et bæredygtigt plantebaseret protein, men som bruger et affaldsprodukt fra brygningsprocessen som råmateriale.
EverGrain™, et helejet datterselskab af den globale bryggerigigant Anheuser-Busch InBev, har udviklet en banebrydende proces til at udvinde proteinisolat af høj kvalitet fra brugt korn fra ølbrygningsprocessen.
Det resulterende produkt - EverPro® - sælges derefter som en ingrediens til fødevarevirksomheder til inkorporering i en række forskellige produkter, herunder sportsernæringsshakes og kaffedrikke. Dens høje næringsværdi, bløde smag og markedsledende opløselighed i drikkevareanvendelse gør den ideel til at booste proteinindholdet på tværs af en række forbrugerproduktkategorier.
"EverPro er et næringsstoftæt plantebaseret protein, som er bæredygtigt produceret af byg, der er dyrket og fremstillet i USA," siger Greg Belt, CEO for EverGrain. "Det er fuldstændig vandopløseligt med en ren smag, hvilket gør det til en meget alsidig ingrediens og velegnet til mange forskellige produkter, herunder drikkeklare og blandeklare drikkevarer såsom proteinshakes og kaffe samt smoothies og energibarer".
Og med bæredygtighed som kernen i sin drift, gør EverGrain det, der tidligere blev tørret og solgt som dyrefoder af lav værdi, til en bæredygtig kilde til højkvalitets, meget nærende, plantebaseret protein.
"Med denne banebrydende proces kan vi udnytte byggens skjulte ernæringsmæssige egenskaber og ikke blot præsentere endnu et protein, men et bedre protein", siger Steffen Muench, EverGrains FoU-leder. "Og hvad mere er, gennem upcycling kan vi gøre alt dette ved at bruge det land, vi allerede har - ikke en ekstra hektar er nødvendig for at udnytte alle de næringsstoffer, der spares i byg til gavn for mennesker og planet."
Kommerciel produktion af EverPro startede i juni i år på EverGrains splinternye anlæg i St Louis, Missouri, efter mange års forskning og udvikling med industri- og forskningseksperter.
Separations- og væskehåndteringsteknologi til installationen er leveret af Alfa Laval og omfatter seks store dekantere, systemer med omvendt osmose, ventiler, pumper og tankrensningsudstyr.
EverGrain har et fortsat højt fokus på procesoptimering, og der er planer om opførelse af et pilotanlæg, hvor forbedringer i det samlede udbytte vil blive udviklet sideløbende med reduktioner i vandforbruget.
Finjustering er afgørende på det stærkt konkurrenceprægede proteinisolatmarked, og Alfa Laval er godt rustet til fremadrettet at levere teknisk ekspertise til EverGrain", siger David King, direktør for fødevareseparation hos Alfa Laval i USA.
"Vi har ekspertviden inden for separation, fordampning og membraner, der går årtier tilbage. Vi kan hjælpe dem med at blive så teknologisk avancerede og kommercielt effektive som muligt og støtte dem med rækkevidden af vores serviceydelser og vores ekspertise over hele verden.
"Dette er kun begyndelsen på deres rejse. Den globale rækkevidde af AB InBev betyder, at EverGrain virkelig har kapacitet til at føde verden. Udgangspunktet er et uspiseligt affaldsprodukt, som tidligere blev tørret og solgt som dyrefoder, men nu forvandles det til kvalitetsprotein."
Mere om upcycling af fødevarebiprodukter
Fremhævede teknologier
Upcycling potentiale
Brugte korn fra bryggeriet står for op til 85 procent af resterne fra brygningsprocessen. Ifølge et skøn produceres der hvert år op mod 20 milliarder pund eller ca. 10 milliarder kg brugte korn som et biprodukt fra ølproduktion i USA. Det er stort set kun sukkerarterne i kornene, der bruges under brygningsprocessen, mens resterende fibre, proteiner og andre næringsstoffer kan udvindes og omdannes til menneskeføde.
Om EverPro®
EverPro, skabt af AB InBevs bæredygtige ingrediensvirksomhed EverGrain, er verdens første kommercielt tilgængelige opgraderede bygprotein. EverPro blev sammensat med et formål og har med videnskabelig dokumentation uovertrufne opløseligheds- og viskositetsniveauer sammenlignet med valle eller ærter og har lige så stor eller større absorption og fordøjelighed. Gør den velegnet til sports- og ernæringsdrikkeapplikationer. Da EverPro er fremstillet ved brug af en ophavsretligt beskyttet proces til at opgradere bygprotein fra bryggeriets brugte korn (BSG), udledes der mindre kulstof, og der bruges betydeligt mindre jord og vand, samtidig med at det er et af de mest bæredygtige proteiner på planeten og er certificeret af Upcycled Food Association. EverPros første store anlæg nogensinde kom online i juni i år i St. Louis, MO.