Lantmännen går i dybden og lancerer et spændende nyt initiativ til behandlingen af gule ærter
Lantmännen, der er et kooperativ, som er ejet af svenske landmænd, sætter skub i ambitionerne om at finde innovative løsninger til at bygge bro over det globale proteinunderskud. Gabet afspejler ubalancen mellem fødevareefterspørgsel og udbud, som bliver sat under stigende pres af en voksende verdensbefolkning på vej mod 9,8 milliarder i 2050 (FN, 2024).
DATO 2025-04-02
Det førende landbrugskooperativ, Lantmännen, tager imidlertid initiativet med en investering på omkring 105 millioner euro i et banebrydende nyt fødevareforarbejdningsanlæg i Lidköping, Sverige, som vil blive drevet af Alfa Laval-teknologi.
Banebrydende, fordi det repræsenterer et investeringsniveau af denne art, der er hidtil uset i Sverige, og også fordi anlægget primært skal forarbejde gule ærter, hvilket er et relativt nyt fænomen rundt om i verden.
Magnus Kagevik, CEO og Group President for Lantmännen, siger: "Vi er nødt til at producere mere mad for at forsyne verdens voksende befolkning, og der er en global og langsigtet stigende efterspørgsel efter plantebaserede proteiner som fødevareingrediens. Investeringen er en investering, der skal styrke hele værdikæden fra jord til bord. Det er ensbetydende med nye dyrkningsmuligheder for landmændene, og det skaber de rette betingelser for øget svensk fødevareproduktion og eksport, hvilket igen er positivt for Sveriges fødevareforsyning".
Ud fra et bæredygtighedsperspektiv er ærter og hestebønner klimasmarte afgrøder og kræver relativt lidt vand og plantenæringsstoffer, mens de binder kvælstof i jorden. Det betyder, at øget brug inden for plantebaseret produktion vil resultere i miljømæssige fordele, og i Sverige vil det også betyde mindre afhængighed af importeret soja, hvilket resulterer i sparede fødevarekilometer.
Samtidig er efterspørgslen efter plantebaseret protein stigende. Det bruges hovedsageligt som ingrediens i vegetariske fødevarer og drikkevarer, såsom vegetarisk fars, hamburgere, pølser og paté, samt i sportsdrikke, glutenfri pasta og bageriprodukter.
Det nye anlæg vil cementere Lantmännens position som den førende spiller på det nordeuropæiske marked for plantebaserede proteiner og komplementere deres eksisterende udvalg af bæredygtige kornbaserede proteiner fra hvede og havre.
Lars-Gunnar Edh, Lantmännens chef for energidivisionen, siger: "Vi ser en støt stigende efterspørgsel efter plantebaserede proteiner, og sammen med vores medlemmer, aktive svenske landmænd, ønsker vi at være førende inden for denne udvikling og produktion. Det er en langsigtet investering for svensk landbrug og svensk fødevareproduktion."
Sumit Pingle tilføjer: "Der er ikke mange af den slags projekter derude, og de er vigtige, fordi alle ved, at de er nødvendige, men investeringsbeslutninger kan ofte være baseret på kortsigtede faktorer. I dette tilfælde har Lantmännen haft det fornødne mod til at foretage en betydelig investering, og hos Alfa Laval er vi fuldt fokuseret på at yde vores for at sikre, at det bliver en succes".
Alfa Laval leverer den 'våde' forarbejdningsdel af operationerne, hvor protein, stivelse og fibre vil blive udvundet mellem formaling og tørring, når anlægget går i gang, hvilket er fastsat til første halvdel af 2027.
Dette anlæg kommer til at producere omkring 7.000 tons proteinisolater årligt ved forarbejdningen af 35.000 tons gule ærter og omkring 5.000 tons favabønner ved hjælp af et udvindingssystem, der består af den nyeste teknologi, herunder separatorer, dekantere og fordampere, som vil være førende i industrien inden for dette livsvigtige område af fødevareforsyningen.
Sumit Pingle, Vice President Agro & Protein Systems hos Alfa Laval, siger: "Forarbejdningsanlæg til udvinding af protein fra gule ærter får øget opmærksomhed, men kun få anlæg af denne størrelsesorden eksisterer eller er ved at blive bygget. Alfa Lavals omfattende udstyrsportefølje og procesviden satte os i stand til at udføre strenge kollaborative tests på vores anlæg i Danmark for at simulere hele processen. At producere plantebaseret protein er selvfølgelig ikke nyt, men omfanget af investeringen og fokus på gule ærter, som vi ser på markedet lige nu, tager virkelig plantebaserede proteiner til næste niveau."

Sammenlignet med konventionelt oksekød, svinekød eller kylling kræver plantebaserede proteinprodukter op til 97 procent mindre jord og 30-50 procent mindre energi at producere. De udleder også langt færre drivhusgasser – op til 90 procent mindre sammenlignet med konventionelt oksekød (UNEP, 2023).

Ærter og hestebønner er klimaintelligente afgrøder, som kræver relativt lidt vand og plantenæringsstoffer, mens de binder kvælstof i jorden.