Skabelse af mere værdi fra dit vegetabilske proteinanlæg

Hvis du driver et vegetabilsk proteinanlæg eller planlægger at bygge et nyt, kan du måske drage fordel af at genvinde værdifulde vegetabilske proteiner fra dine affaldsstrømme. Timingen til at overveje disse muligheder kan være den helt rigtige. Industriens prognoser tyder på, at markedet for plantebaseret protein vil vokse med omkring 6 % om året til et globalt marked på 13,4 mia. EUR (109 mia. DKK) i 2025.

DATO 2024-09-12

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

Traditionelt har sojabønner været populær som en kilde til fødevareprotein af høj kvalitet. I dag, hvor befolkningen støt vokser, og urbaniseringen intensiveres, er fokus flyttet fra soja til andre plantebaserede potentielle kilder til værdifuldt protein.

For at erobre en større andel af det voksende plantebaserede proteinmarked, tag et kig på, hvordan du behandler dine nuværende og potentielt nye oliefrø- og stivelsesafgrøder.  Der kan være yderligere muligheder for at udvinde protein af høj værdi fra nye råvarer eller affaldsstrømme, der ender som biprodukter med lav værdi såsom mel til dyrefoder.

En nylig undersøgelse viste f.eks., at et mel-biprodukt fra forarbejdning af solsikkefrø indeholdt op til 32 % protein, som kan genvindes til brug i forbrugerfødevarer i stedet for at blive brugt til dyrefoder med lav værdi. På den anden side af spektret er der kommende stivelsesråvarer, såsom gule ærter med et proteinindhold på omkring 25 %. Disse kan ikke blot bruges til at producere protein af fødevarekvalitet, men også til stivelse og fibre af fødevarekvalitet.

Vegetabilske proteinproducenter kan også finde det værd at undersøge nuværende proteinbaserede sidestrømme såsom vallen. Denne væskestrøm indeholder proteiner, sukkerarter og fibre, som kan genvindes og genbruges. For eksempel er valle en fantastisk kilde til laktose, peptider og glukose.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

At omdanne oliefrøafgrøder, såsom soja-, raps- og solsikkefrø, og stivelsesafgrøder, herunder ærter, kikærter, favabønner og mungbønner, til proteiner af høj kvalitet til fødevarer og foder kræver knowhow.

Drag fordel af Alfa Lavals omfattende, energieffektive løsninger i systemer til behandling af plantebaserede proteiner. Fra ekstraktion af oliefrø og stivelsesprotein, isolering og rensning til genvinding af procesvand og spildevandsbehandling, vil du opdage en sund og bæredygtig tilgang til at imødekomme den voksende globale efterspørgsel efter køderstatninger.

Alfa Lavals proceslinjer er designet med hygiejne i tankerne og omfatter hygiejnisk udstyr og komponenter. Disse spænder fra pumper, ventiler, rør og fittings til dekantere, højhastighedscentrifuger, fordampere og membranmoduler. Desuden kan hver linje udstyres med et skræddersyet, fuldautomatisk og højeffektivt system til rengøring på stedet. Kort sagt har Alfa Laval det meste, du behøver for at få det bedste ud af dine vegetabilske proteinråvarer.

Lær, hvordan Alfa Laval kan hjælpe dig med at maksimere værdien af dine vegetabilske proteinprocesser og minimere spild her.

Edible oil_Soy beans_640x360.jpg

Bred portefølje til behandling af spiselige proteiner

Med fokus på vådfraktioneringsprocessen har Alfa Laval en bred portefølje af systemer til forarbejdning af plantebaserede proteiner. Uanset om du har brug for pålideligt selvstændigt udstyr til at integrere i dine eksisterende linjer eller komplette kundetilpassede produktionslinjer, leverer Alfa Laval udstyr og systemer til oliefrø- og stivelsesproteinekstraktion, isolering og koncentration, herunder:

  • Klargøring af opslæmning
  • Proteinekstraktion, separation og oprensning
  • Pasteuriseringssystemer
  • Separation og oprensning af fibre og stivelse
  • Genvinding af biprodukter
  • Spildevandsrensning og vandgenvinding

Vil du vide mere?