2023-11-13 Product News

Fra startup til 75 ansatte: Fire år hos Alfa Laval Innovation House har gjort Copenhagen Atomics voksen på rekordtid

Som den allerførste startup var Copenhagen Atomics i 2019 med til at udvikle grundlaget for det unikke iværksættermiljø hos Alfa Laval Innovation House i Søborg. Fire år senere er virksomheden netop flyttet i egne og større lokaler, og det er en udviklingsrejse, der er gået væsentlig hurtigere end ellers, fordi Alfa Laval har ydet værdifuld hjælp i den svære vækstperiode.

Copenhagen Atomics er blevet voksen både hurtigere og nemmere med hjælp fra Alfa Laval Innovation House. Sådan lyder vurderingen fra Thomas Steenberg, medstifter af Copenhagen Atomics, som netop er flyttet ud af iværksætterhuset i Søborg og ind i deres egen 11.000 kvadratmeter store fabrik i Tårnby, hvor de fortsætter arbejdet med at udvikle deres avancerede thorium-smeltesalt-reaktor. Virksomheden er desuden vokset fra fire mand på deltid til over 75 ansatte i dag.

- Tiden hos Alfa Laval Innovation House har helt klart accelereret udviklingen af Copenhagen Atomics, både som virksomhed og i forhold til arbejdet med at udvikle vores reaktor. Noget, der måske ville have taget os syv eller otte år at udvikle, har vi kunnet gøre på fire-fem år, blandt andet fordi vi har kunnet trække på Alfa Lavals kompetencer, komponenter og infrastruktur, forklarer Thomas Steenberg.

Copenhagen Atomics bruger blandt andet Alfa Lavals pladevarmeveksler som en nøglekomponent i deres reaktor. Det har været medvirkende til, at udviklingen af reaktoren er gået endnu hurtigere end forventet, og det har haft stor betydning for, at Copenhagen Atomics i dag har to prototyper af reaktoren.

 

Copenhagen-Atomics-reaktor-indvendig.jpg

 

Timingen for det første møde mellem Alfa Laval og Copenhagen Atomics tilbage i 2018 var desuden helt oplagt, fordi Alfa Laval på daværende tidspunkt lige havde investeret i en amerikansk startup, som arbejdede med saltsmelter. Netop saltsmelter er kernen i Copenhagen Atomics’ teknologi, som omdanner grundstoffet thorium til energi – en form for avanceret atomkraft.

- Atomenergi er en velkendt branche for os, men det er også en branche i hastig udvikling, og vi lærer allerbedst om de nye generationer ved at være en aktiv part i udviklingen og forstå, hvilke behov branchen har. Derfor har Copenhagen Atomics helt fra starten været en oplagt startup for Alfa Laval Innovation House, hvor de kan trække på vores viden, løsninger og erfaringer, og hvor vi samtidig får mulighed for at opdage og udvikle nye måder at levere løsninger på, siger Henrik Jarl Røssel, Head of Alfa Laval Innovation House.

Selv om Copenhagen Atomics er flyttet i egne lokaler i Tårnby, er linjen til Alfa Laval stadig varm. Begge virksomheder er blandt andet en del af et storstilet projekt i Indonesien, hvor de sammen med Topsoe og Aalborg CSP skal bygge et stort anlæg til ammoniakproduktion, som primært bruges i kunstgødning. Det er ambitionen, at anlægget skal kunne sikre fødevarer til 45 millioner mennesker.

 

Copenhagen-Atomics-Team.jpg

 

- Copenhagen Atomics har gennemgået en ret markant udvikling i løbet af de fire år i Alfa Laval Innovation House, og vi er nu nået til et sted, hvor vi rent fysisk har brug for mere plads – både til medarbejdere og til at bygge en fabrikslinje til mekanisk produktion. Vores næste store milepæl er i 2025, hvor vi forhåbentlig er klar til at teste vores reaktor, siger Aslak Stubsgaard, medstifter og CTO ved Copenhagen Atomics.

Hos Alfa Laval Innovation House fortsætter udviklingen også, blandt andet med en opdatering af industrikoncernens strategi for innovation.

- Alle startups i Alfa Laval Innovation House har på den ene eller den anden måde en forbindelse til Alfa Lavals forretningsområder. Iværksætterne holder til hos os i en afgrænset periode og bruger det som en trædesten til at udvikle deres virksomhed. Der er et enormt potentiale for fortsat samarbejde og partnerskaber mellem Alfa Laval og iværksættervirksomhederne – ikke mindst i forhold til teknologi- og produktudvikling, siger Henrik Jarl Røssel.

 

Om Copenhagen Atomics

Copenhagen Atomics er pionerer inden for thorium-salt-smelte-reaktorer, en banebrydende løsning, der forbrænder atomaffald for at generere rigelig og billig grøn energi. Disse kompakte og modulære reaktorer, der er designet til samlebåndsproduktion og fylder det samme som en 40-fods skibscontainer, sikrer skalerbarhed og nem implementering over hele verden.

Med et utrætteligt fokus på produktudvikling har Copenhagen Atomics opnået banebrydende milepæle, herunder udviklingen af verdens første kommercielt tilgængelige testanlæg med smeltet salt og højrene salte, der imødekommer behovene hos virksomheder, universiteter og nationale laboratorier over hele verden.

Den næste vigtige milepæl er at have den første reaktor testet i 2025.

 

Kort om Alfa Laval Innovation House:

Alfa Laval Innovation House blev indviet i september 2019, hvor otte iværksættervirksomheder var en del af det 1.000 kvadratmeter store hus fra starten. Blot ét år senere, i efteråret 2020, udvidede Alfa Laval konceptet med etableringen af Innovation Factory, som består af 3.000 kvadratmeter fordelt på både kontor, fælles laboratorie og flere maskinområder. Det er blandt andet tidligere produktionslokaler, der danner rammen om væksthuskonceptet.

Formålet med både Innovation House og Innovation Factory er at understøtte iværksættervirksomheder, som først og fremmest beskæftiger sig med løsninger, der kan relateres til Alfa Lavals aktiviteter inden for varmeoverførsel, separation og væskehåndtering samt de overordnede temaer digitalisering og bæredygtighed.

Læs mere om Alfa Laval Innovation House her: https://www.alfalaval.dk/info/denmark/innovation-house/

 

 

Tags

Alle
ONIONCORE1

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Henrik Jarl Røssel

Head of Alfa Laval Innovation House

Mobil: +45 27 77 85 63

E-mail: henrik.rossel@alfalaval.com

 

Jesper Glahn

CCO, Copenhagen Atomics

Mobil: +45 40 89 82 18

E-mail: jesper.glahn@copenhagenatomics.com  

 

Maria Stalarm

Head of Marketing & Communication

Alfa Laval Nordic A/S

Mobil: +45 28 44 86 58

E-mail: maria.stalarm@alfalaval.com

 

Presseservice; herunder foto, tekst, kontakt mv :

Publicity, Trine Kristensen

Mobil: +45 29 80 40 21

E-mail: trine@publicity.dk

Copenhagen Atomics reaktor prototype

Relateret indhold: