2020-12-04 Product News

Nu udvides nytænkende væksthuskoncept hos Alfa Laval betragteligt

Siden Alfa Laval Copenhagen sidste år etablerede væksthuskonceptet Alfa Laval Innovation House på virksomhedens matrikel i Søborg har interessen blandt innovative iværksættere været stor. Så stor at flere startups står i kø for at få plads, og blandt andet derfor udvider Alfa Laval nu konceptet med etableringen af Alfa Laval Innovation Factory, der kommer til bestå af 3.000 kvadratmeter fordelt på både kontor, fælles laboratorie og flere maskinområder.

For ét år siden åbnede Alfa Laval Innovation House et væksthuskoncept, der som noget helt nyt indebærer, at Alfa Laval inviterer udvalgte startups og iværksættere ind på matriklen i Søborg og giver dem mulighed for at udvikle sig og drive virksomhed i en årrække. Og den tilgang har allerede vist at være en succes. Antallet af iværksættervirksomheder er gået fra syv sidste år til hele 16 i år, og Alfa Laval får løbende nye henvendelser fra startups, der ønsker at blive en del af væksthuset.

Derfor har Alfa Laval nu besluttet at udvide konceptet med endnu et iværksættermiljø under navnet Alfa Laval Innovation Factory. Som navnet antyder vil det cirka 3.000 kvadratmeter store Alfa Laval Innovation Factory, der etableres i den snart tidligere produktionshal (læs mere herom i nedenstående faktaboks) ved siden af Alfa Laval Innovation House på Maskinvej i Søborg, tilbyde iværksættere fabriksfaciliteter som maskinområder og et fælles laboratorie, mens der også vil være kontorfaciliteter.

- Det første år med Alfa Laval Innovation House er gået over al forventning. Der har været en enorm interesse fra interesserede startups, og i takt med at de sidste dele af vores dekanterproduktion flytter, kan vi nu udvide konceptet og skabe endnu bedre rammer til de iværksættervirksomheder, der har behov for plads til at sætte egne produktionsfaciliteter op, så de kan bygge nye teknologier og teste prototyper, siger Henrik Jarl Røssel, der er Head of Innovation House & Senior Project Manager hos Alfa Laval Copenhagen, og fortsætter:

- Med Innovation Factory får vi nu endnu bedre muligheder for at dele virksomhederne op alt efter, om de har fokus på digitale eller fysiske produkter. Det betyder, at Innovation House fremover i endnu højere grad vil blive målrettet iværksættere, der arbejder med digital innovation inden for eksempelvis procesdata, kunstig intelligens, virtual reality osv., mens Innovation Factory vil være forbeholdt virksomheder, der skal bygge produkter. Vi er allerede i dialog med flere startups, som er klar til nu at bygge egne systemer og maskiner som en del af næste fase af deres udvikling.

Både Innovation House og Innovation Factory er først og fremmest for iværksættere, der beskæftiger sig med løsninger, som kan relateres til Alfa Lavals kærneteknologier såsom varmeoverførsel, separation og væskehåndtering. Samtidig er digitalisering og bæredygtighed to hovedtemaer.

Startups er en forretningsmulighed

Ifølge Henrik Jarl Røssel er ambitionen bag både Innovation House og Innovation Factory todelt. Dels skal Alfa Laval hjælpe iværksættere med at udvikle ved at give dem mulighed for at trække på viden, netværk og kompetencer fra Alfa Lavals mange medarbejdere og divisioner. Og dels skal Alfa Laval med tiden kunne udnytte og omsætte eventuelle snitflader mellem de innovative forretningsidéer og Alfa Lavals egne ydelser og servicer til konkret forretning.

Allerede i dag samarbejder Alfa Laval med flere af virksomhederne i Innovation House om innovative projekter, og ambitionen er, at Alfa Laval skal være industriel partner på flere af morgendagens væksteventyr.

- Det er på mange måder en ny måde at lave forretning på hos Alfa Laval. Vi er som koncern overvejende vant til at handle med store virksomheder, men både Innovation House og Innovation Factory er et udtryk for, at vi gerne vil blive bedre til at samarbejde med mindre virksomheder og iværksættere. Ved at engagere sig og måske endda investere i nye innovative virksomheder allerede tidligt i deres udvikling, tror vi på, at vi kan styrke mulighederne for, at virksomhederne bliver en succes og dermed danne grobund for et langvarigt og tæt samarbejde med nogle af fremtidens vækstsucceser, siger Henrik Jarl Røssel.

Alfa Laval har i kraft af samarbejde med både Gladsaxe Kommune, Gladsaxe Erhvervsby, Copenhagen Business Hub, DTU og DTU Skylab sikret sig stærke fødekilder til Innovation House og Innovation Factory.

Tags

Alle
alfa-laval-innovation-house-flag-promotion-640-360

Faktaboks: Alfa Laval Innovation House

Beslutningen om at åbne Innovation House skal ses i forlængelse af Alfa Laval Copenhagens igangværende transformation fra produktionsenhed til globalt center for virksomhedens Food & Water Division. Målet er, at gøre Alfa Laval Copenhagen til en international forretningsenhed med fokus på forskning, udvikling og design af teknologier til fødevareproduktion og spildevandsbehandling.

Som led i den udvikling flyttede man i 2017 produktionen af ballastvandsløsninger til skibe til Aalborg, mens man i løbet af efteråret lukker endeligt ned for produktionen af dekantere.

Gladsaxe Kommune har været en vigtig inspirationskilde og støtte til etableringen af Innovation House. Omdrejningspunktet for arbejdet har været FN’s verdensmål og et stort fokus på bæredygtighed, som var hovedtemaet ved Gladsaxe Kommunes Erhvervskonference i efteråret 2018 og tilsvarende er højt prioriteret for Alfa Laval. Begge parter ser partnerskaber, som nøglen til vækst, og det har netop været fundamentet for igangsætningen af Innovation House.

Læs mere om de forskellige start-up virksomheder, der i dag bor i Innovation House her. 

Kontakt

Henrik Rossel

Head of Innovation House & Senior Project Manager

Denmark

+45 2777 8563
henrik.rossel@alfalaval.com

Kontakt

Adina Usiewicz

Marketing Communication Manager

Food & Water Division, Alfa Laval Nordic A/S

Danmark

2844 8608
adina.usiewicz@alfalaval.com

Relateret indhold: