Sunde fibre med skræddersyede membransystemer

Kostfibre er afgørende for tarmsundheden, men de forekommer i virkeligheden alt for små mængder i kosten hos 90 % af befolkningen i Nordamerika. Meliora Bio, en virksomhed baseret i Danmark med fokus på innovative fødevareingredienser og andengenerationsbioethanol, søger at ændre dette sammen med sin partner COMET. COMET fremstiller en opløselig præbiotisk fiber af høj kvalitet under mærket Arrabina, som er produceret af upcyclede afgrøder ved hjælp af vedvarende energi.

DATO 2024-11-15
fibre sus

Arrabina kan bruges i en bred vifte af fødevarer og drikkevarer, herunder te, kaffe, kulsyreholdige drikkevarer, proteinpulvere, bagværk, snacks, chokolade og konfekture. 

"Med brugen af bæredygtige fødevarekilder som fx halm, blade og skaller upcykler vores patenterede produktionsproces afgrøderester og forvandler dem til ingredienser af høj kvalitet," forklarer en talsmand for Meliora Bio. "Vi sørger for høj produktkvalitet ved at samarbejde med landmænd og fødevarevirksomheder om afhentning af økologiske og ikke-GMO-rester.  Disse partnerskaber gavner landmænd og fødevarevirksomheder ved at give dem mulighed for at drage fordel af hele høsten og reducere spild." 

På COMETs produktionsanlæg i Danmark spiller Alfa Lavals membranteknologi en central rolle i udvindingsprocessen, som bruger damp, vand og tryk i en lav-påvirkningsløsning baseret på bæredygtig fremstilling og udnytter kombineret varme og energi fra biomasse (CHP) til damp, vindenergi til strøm – med lavt vandforbrug. 

Det første af sin slags anlæg i Kalundborg blev første gang opgraderet i 2021. Alfa Laval har leveret det skræddersyede og verdensledende membranfiltreringssystem på anlægget, som er udviklet på Alfa Lavals videncenter om membranfiltrering i Nakskov og producerer renset fiber af så høj kvalitet, at den kan bruges i både fast og flydende form, hvilket giver ekstra bæredygtighedsfordele i reduktionen af ​​spild i processen. 

"Når afgrøderesterne kommer ind i fabrikken, udvindes kostfibrene, og de isoleres til en væske," fortæller Jesper Engsig, market area manager i Alfa Lavals Food & Water Division. "Væsken omdannes derefter til et fuldt opløseligt pulver, der nemt kan tilsættes mad og drikkevarer. 

"Men fordi filtreringen er af så høj kvalitet, har det vist sig, at de flydende fibre faktisk også kan bruges, og dermed kan alt råmateriale udnyttes, så intet går til spilde, hvilket er meget positivt!"  

Det er endnu en bæredygtighedsfordel for anlægget, som sammen med sin vedvarende energikilde gør det muligt at producere præbiotiske kostfibre med et meget lavt CO2 forbrug. De faste fibre bliver anvendt i fødevarer såsom morgenmadsprodukter, myslibarer og kager, og de flydende supplerer fiberindholdet i produkter som juice og sodavand.  

Alfa Laval har også leveret et overvågningssystem til anlægget for at sikre, at filtreringsprocessen løbende overvåges og revideres. 

"Vi er meget glade for at bygge det specialudviklede produktionsanlæg med udstyr fra Alfa Laval," siger talsmanden for Meliora Bio. "Det nye udstyr gør os i stand til at imødekomme vores kunders behov for præbiotiske kostfibre, som er opløselige og nemme at tilføje til ernæringsbarer, bagværk, drikkevarer og andre produkter, som forbrugerne efterspørger for at understøtte et sundt og velfungerende tarmmikrobiom. " 

Der skal produceres ca. 4.000 tons kostfibre om året på fabrikken i Danmark, og virksomheden er nu en del af Kalundborg Symbiose, verdens førende industrielle symbiose, hvor 16 offentlige og private virksomheder indgår i et partnerskab baseret på en cirkulær tilgang til produktion.  

Fremhævede teknologier

Sustainable Food

Bæredygtige fødevarer produceret af biprodukter bidrager til at producere mere mad med henblik på at imødekomme behovet for op til 70 procent flere fødevarer inden 2050 (FN, 2019) 

Upcycling

En tredjedel af al mad går til spilde i fødekæden mellem gård og gaffel (FN, 2019). Upcycling af biprodukter bidrager til reduktion af madspild.