Leder Sveriges overgang til bæredygtig mad gennem opskalering af dyrket kødproduktion

Kan dyrket kød blive en kommercielt levedygtig konkurrent i kapløbet om at sikre fremtiden for bæredygtigt produceret kød? Det svenske startup Re:meat er fast overbevist om, at svaret er "ja" og har indgået partnerskab med Alfa Laval og andre virksomheder i bestræbelserne på at opbygge en industriklynge for at opnå netop dette.

DATO 2024-12-10

Cultured_meat_2_smaller.jpg

Grundlagt i 2022 og Skandinaviens første dyrkede kødvirksomhed, er Re:meat på en mission om grundlæggende at redefinere, hvordan kød ender på folks tallerkener. Til det formål skalerer de op og kommercialiserer en proces til at dyrke bæredygtigt kød, der potentielt vil bruge 95 % mindre jord og 78 % mindre vand og udlede 92 % færre drivhusgasemissioner end konventionelt produceret kød. 

Processen går ud på at tage celleprøver fra sunde, fritgående køer uden at skade dem. Disse celler overføres derefter til bioreaktorer, i det væsentlige tanke, hvor de plejes i et miljø, der ligner det i et traditionelt bryggeri. Her formerer de sig, næret af et vækstmedium, indtil de høstes som kød klar til at blive til for eksempel burgere eller frikadeller.  

Det er også muligt at producere svinekød og kylling efter samme metode, så folk kan spise kød, uden at dyr skal aflives og med betydelig mindre miljøbelastning. 

Re:meat opererer i øjeblikket på laboratorieniveau, og ambitionen er at skalere op til kommerciel produktion i løbet af de kommende år med en planlagt åbning af ​​et produktionssted i 2027 i Skåne, et centrum for fødevare- og bioteknologisk innovation i det sydlige Sverige. 

”For at opnå klimapotentialet skal dyrket kød være til at betale for forbrugerne. Vores ambition er at nå en produktionsomkostning på €1/kg. Det lyder måske ambitiøst, men vi er seriøse med at prøve," siger Gittan Schiöld, CCO hos Re:meat. 

For at realisere deres ambition om at hjælpe med at redde planeten ved at omdefinere, hvordan kød produceres, opbygger teamet hos Re:meat et fællesskab af industriens interessenter med det formål at mobilisere, forbinde og samarbejde på alle stadier af værdikæden for at tiltrække den rette ekspertise og støtte til dette innovationsknudepunkt. 

“Dette acceleratorfællesskab, som Re:meat kalder det, involverer kødproducenter, detailhandel, specialister i fødevare- og bioforarbejdning, automation og endda landmænd," fortæller Johan Agrell, vice president Next-Generation Food hos Alfa Laval, en af ​​partnervirksomhederne. "Det er en mulighed for gensidig læring for alle involverede og chancen for at opbygge stærke forbindelser og engagere sig på den rigtige måde med andre, der ønsker at være en del af fremtiden for dyrket kød." 

Re:meat er en af ​​cirka 150 startup-virksomheder rundt om i verden, der baner vejen i dette hastigt udviklende område inden for fødevareproduktion. Udfordringerne er mange, og de lovgivningsmæssige rammer er stadig ikke på plads. Kun to virksomheder har i øjeblikket godkendelse til at sælge deres produkter i USA, og mens der er givet godkendelse i Singapore og Israel, må detailhandlere ikke sælge laboratoriedyrket kød i noget sted i Europa, herunder Sverige. Ingen er endnu gået ind i produktionen på kommercielt niveau.   

"Det er en modig ny verden for alle, der er involveret i at udvikle dyrket kød, og når man ser på opskalering til kommerciel produktion, er man nødt til at finde balancen mellem funktionalitet på farma-niveau og omkostningsniveauer for fødevareforarbejdning," siger Johan. “Det er her, vi kommer ind i billedet. Vi kan hjælpe med at navigere i de specifikke funktionskrav kontra omkostningsfaktorerne, fordi vi med vores udstyrsportefølje allerede gør det inden for fødevarer, farma og biotek, så for en virksomhed, der fremstiller laboratoriedyrket kød, er vi en rigtig god partner at have.” 

Fremhævede teknologier

Food article image

Vil du vide mere?

Download den omfattende pakke med ekspertartikler og casehistorier og vær et skridt foran i morgendagens fødevareforarbejdning.

Få adgang til materialet

Miljøaftryk

Footprint pos solid CMYK

95 % mindre jord

Vandbesparelser

cleantech water savings

78 % mindre vand

CO2-reduktion

Icon Description automatically generated

92 % mindre drivhusgasemissioner