BioteCH4 genvinder olie fra madaffald for at skabe en ny indtægtskilde

En britisk-baseret affaldshåndteringsvirksomhed anvender banebrydende dekantersepareringsteknologi til at udnytte en helt ny indtægtskilde – forvandling af spildolie og fedt til råmateriale af høj kvalitet til biobrændstofindustrien.

DATO 2024-09-12
biotech4

BioteCH4 er baseret i Lincolnshire i den østlige del af Storbritannien. Det ejer og driver anaerobe fordøjelsesanlæg på tværs af seks steder i hele landet. Disse tager kommercielt og husligt madaffald fra forskellige kilder til at producere biogas, som bruges til at generere elektricitet.  

I 2022 håndterede virksomheden 557.000 tons madaffald fra lokale myndigheder, fødevareproducenter, affaldsselskaber, affaldsmæglere og fødevaredistributører. Dette blev derefter behandlet til at generere 280.000 MWh elektricitet - nok til at drive 78.000 britiske hjem i et år. 

"Som en af ​​de førende virksomheder inden for håndtering af madaffald i Storbritannien er vi altid på udkig efter innovative metoder til at forbedre vores eksisterende bæredygtige metoder til genanvendelse af madaffald. Udsvingene i oliepriserne gennem de sidste par år og de store biodieselselskaber, der hungrer efter nye kilder til bæredygtige spildoliestrømme, betød, at vi var ivrige efter at udforske ideer, vi havde med den markedsledende kraft, Alfa Laval. Vi har altid kendt det lovende potentiale i at udnytte fjernelse af spildolie fra madaffald, men denne alliance har givet os mulighed for at skubbe dette et skridt videre," siger Lee Dobinson, Chief Commercial Officer, Bisviridi.   

Muligheden for at udforske en helt ny indtægtskilde viste sig i 2020, da Alfa Laval UK henvendte sig til virksomheden med et forslag til en innovativ løsning, som ikke alene ville udnytte en ny indtægtskilde, men også øge det bredere spektrum af bæredygtige løsninger og dermed indtægtskilder for den eksisterende proces.  

Alan Farr, Food Separation & Food Systems Sales Engineer hos Alfa Laval UK, gik i dialog med BioteCH4 om potentialet i at anvende dekanterteknologi til at adskille olier og fedtstoffer fra madaffald med henblik på at sælge det til biobrændstofforarbejdningsvirksomheder. 

Den oprindelige interesse var stor, og BioteCH4 besluttede at gennemføre en 12-måneders validering. Til dette formål blev der monteret en medemonteret Prodec Oil Plus dekanter ved virksomhedens Hemswell-anlæg. 

food waste biotech

"De var nødt til at sikre, at oliefjernelsen ikke ville påvirke den anaerobe fordøjelsesprocessen," forklarer Alan. "Bisviridi har lært af forsøgene og de regelmæssige justeringer, at processen konstant skal overvåges og justeres for at styre de bedst mulige resultater." 

Projektet var en verdensnyhed for Alfa Laval i denne applikation, og der var en masse ubekendte i begyndelsen. Ville det virke? Ville der genvindes tilstrækkelig olie? Ville maskinen klare denne udfordrende applikation? Ville fjernelsen af ​​olien påvirke biogasproduktionen?  

"Forsøget viste sig at være en stor succes," husker Alan. "På 12 måneder eliminerede vi alle kundens forbehold." Karaflen producerer op til 300 liter olie i timen, og der er ingen negativ effekt på biogasproduktionen. Faktisk er den producerede olie af endnu bedre kvalitet end oprindeligt forventet. Der var håndterbare niveauer af skum, skumdannelsen falder, efterhånden som biologien tilpasser sig og vænner sig til det, og dekanteren håndterede også partikler som fx plastik." 

I december 2021 bekræftede BioteCH4 en ordre på fem skridmonterede Prodec Oil Plus dekantere – to af disse er nu i drift, med det endelige sæt til forestående levering. 

Alan siger, at det er en sejr for alle involverede: "BioteCH4 genvinder nu en bæredygtig oliestrøm og indbringer ekstra indtægter. De tekniske olieselskaber (herunder biogas) er glade, fordi regeringen tilbyder tilskud og støtte, hvis de kan finde helt nye bæredygtige kilder til spildolie. Så alle vinder. Alle skubber i samme retning. Det handler om bæredygtighed, og det handler om at få mere værdi ud af affald." 

Partnerskab mellem Bisviridi og Alfa Laval

Partnerskabet mellem Bisviridi, som er en del af BioteCH4 gruppen, og Alfa Laval har udviklet sig i løbet af de seneste tre år og har resulteret i, at Bisviridi har patenteret processen med den nye integration og forbedring af den anaerobe nedbrydningsproces. Denne innovation har resulteret i en fremragende bæredygtig løsning for BioteCH4 og deres olieudvindingsproces ved hjælp af Alfa Laval Prodec Oil Plus dekanter. 

Denne patenterede teknologi er specifik for den anaerobe fordøjelsesproces, og mange års erfaring fra madaffaldsindustrien er gået i udviklingen af ​​denne nye integration. Bisviridi har indgået partnerskab med Alfa Laval og har patenteret processen, som er en genial innovativ løsning til madaffaldshåndteringsvirksomheden BioteCH4. 

Fremhævede teknologier

Video med BioteCH4

prvw

Verden har oplevet en alvorlig mangel på spiselige olier til konsum såvel som brugt madolie til produktion af biobrændstof siden begyndelsen af krigen i Ukraine, som reelt fjernede en tredjedel af verdens samlede produktion af solsikkeolie fra markedet. Det fik Indonesien til at indføre et forbud mod eksport af palmeolie, som også bliver brugt til produktion af biobrændstof. Efterspørgslen efter HVO forventes at stige med 28 % fra 2021-2026 ifølge IEA. 

Icon Description automatically generated

Biobrændstof fremstillet af brugt organisk affald, herunder madaffald, har et væsentligt mindre CO2-aftryk. Det gør det muligt for kommuner og virksomheder, der beskæftiger sig med anaerob nedbrydelse at forvandle et dyrt affaldsproblem til en indtægtskilde – især i betragtning af den store efterspørgsel efter brugt madolie og fedtstoffer til produktion af biobrændstof. 1.000 liter diesel udleder 3,6 tons kuldioxid. Til sammenligning udleder 1.000 liter hydrogenbehandlet vegetabilsk olie (HVO) fremstillet af fornybare råstoffer såsom brugt madlavningsolie, animalsk fedt eller andre fedtstoffer kun 195 kg CO2e. (Kilde: IEA) 

cleantech cost savings 185

Afledning af oliestrømmen med henblik på maksimal genvinding ved hjælp af en Oil Plus dekanter kan generere yderligere 300 liter olie i timen uden at gå på kompromis med metanproduktionen. Tilbagebetalingstiden for anaerobe nedbrydningsanlæg af enhver given størrelse er under et år.  

Upcycling

Ved at udvinde værdifuld olie såsom brugt madolie fra genanvendt organisk affald genvindes en betydelig mængde olie med næsten perfekt renhed, som er klar til at blive brugt på det tekniske oliemarked, og som imødekommer den stigende efterspørgsel efter bæredygtigt flybrændstof.