2021-07-09 Product News

Store besparelser på distribution af øl uden vand: Unik ølkoncentrat-teknologi testes hos Alfa Laval i Danmark

En ny, unik og patenteret teknologi gør det muligt at trække vand ud af færdigbrygget øl, uden at hverken smag, aroma eller alkoholprocent påvirkes, og efterfølgende tilføje vandet igen, når øllet skal bruges. På et spritnyt testcenter tilbyder Alfa Laval i Søborg som de første i Europa bryggerier at teste koncentrater af deres øl med den såkaldte Revos-teknologi. Øl uden vand er nemlig langt billigere at distribuere for bryggerier og nemmere at håndtere for eksempelvis barer.

Øl i koncentreret udgave kan ændre afgørende på emballering, distribution og håndtering af den gyldne drik. Det er nemlig væsentligt billigere og lettere at transportere og håndtere ølkoncentrater frem for færdigbrygget øl. Bryggerier i hele Europa får nu mulighed for at teste koncentrater af deres øl på et højteknologisk og spritnyt testcenter hos Alfa Laval i Søborg, der er det eneste af sin slags på det europæiske kontinent.

 

Øllet koncentreres ved hjælp af Revos-teknologien, der benytter sig af en omvendt osmose-proces til at fjerne vand fra det færdigbryggede øl under ekstremt højt tryk og lave temperaturer, så resultatet er et ølkoncentrat i form af en væske lidt tykkere end vand. Vandet tilføjes først øllet, når det skal bruges, som fx ved servering på barer, hvor kulsyren også tilføjes i den sidste del af processen.

 

"Teknologien har potentiale til at disrupte hele forsyningskæden af færdigbrygget øl, da det indtil nu ikke har været muligt i stor skala at trække vand ud af øl uden samtidig at ændre på aroma, smag og alkoholprocent. Langt de fleste bryggerier i Europa kan nå frem til testcentret i Danmark med deres øl i løbet af en dag, hvilket gør det let og effektivt for bryggerierne at teste koncentrater af deres øl," siger Vice President for Brewery Systems hos Alfa Laval, John Kyle Dorton.

 

På testcentret i Søborg kan bryggerier både teste processen med at koncentrere færdigbrygget øl og den efterfølgende rekonstituering, hvor vandet tilføjes igen, enten i forbindelse med påfyldning på flasker, dåser eller fustager, eller på barer, hvor øllet skænkes med det unikke Draft Dispense System. Både Revos-teknologien og Draft Dispense-systemet er udviklet i perioden 2016-2020 af det amerikanske Sandymount Technologies, som i 2020 blev opkøbt af Alfa Laval.

 

"De største fordele ved øl i koncentreret form er først og fremmest en langt mere enkel, effektiv og bæredygtig distribution af øl, som nemt kan implementeres i allerede eksisterende forsyningskæder hos bryggerierne. Øl i koncentreret form er ganske enkelt lettere at transportere end færdigbrygget øl. Derudover reduceres spild af fadøl på barer, fordi ølkoncentratet har en langt længere holdbarhed end færdigbrygget øl på fustager. Koncentreret øl kræver desuden meget mindre plads på barerne, fordi fustagerne ikke skal skiftes så ofte, og der derfor ikke er brug for at opbevare så mange fustager i selve baren," forklarer John Kyle Dorton.

 

Hos Alfa Laval ser man store muligheder i videreudnyttelse af den unikke koncentrat-teknologi. På verdensplan bliver der årligt produceret 1,9 milliarder hektoliter øl, og teknologien kan også bruges til at producere alkoholfri øl, som er et marked i kraftig vækst. Derudover rummer teknologien ligeledes store muligheder for vinindustrien, hvor dealkoholisering af vin er særligt udfordrende, når smags- og aromastoffer samtidig skal bevares.

 

"Vi udvikler og forbedrer hele tiden teknologien, så bryggerierne også får mulighed for eksempelvis blot at producere et enkelt ølkoncentrat, som efterfølgende så kan versioneres til en lang række forskellige slags øl. Nøglen i vores metode er, at vi ved, både hvordan man producerer ølkoncentratet uden at påvirke smag, aroma eller alkoholprocent, og hvordan vand og kulsyre hurtigt og præcist tilføjes, så den perfekt skummende øl kan skænkes hver gang," fortæller John Kyle Dorton.

 

Testcentret står klar til september og kan håndtere test af op mod 1000 liter øl i døgnet.

Læs mere om ølkoncentrat-teknologien hos Alfa Laval her: https://www.alfalaval.com/products/process-solutions/brewery-solutions/beer-and-beverage-concentration/

 

Om Alfa Laval
Alfa Laval-koncernen er en førende global leverandør af højkvalitetsprodukter inden for blandt andet varmeoverførsel, separation og væskehåndtering. Alfa Laval er aktiv inden for energi-, marine, føde- og drikkevare- såvel som spildevandsindustrien og tilbyder sin ekspertise, produkter og service til en bred vifte af kunder verden over. Vi arbejder konstant med at optimere processer, skabe ansvarlig vækst og drive udvikling – og ønsker altid at gå den ekstra mil for at støtte kunder i at nå deres forretningsmæssige og bæredygtighedsmål.

 

Alfa Lavals innovative teknologier er dedikeret til at rense, raffinere og genbruge materialer, og fremmer en mere ansvarlig brug af naturens ressourcer. Vores løsninger bidrager til forbedret energieffektivitet og varmegenvinding, bedre vandbehandling og reducerede emissioner. Dermed accelererer Alfa Laval ikke kun succes for sine kunder, men også for mennesker og planeten. Vi arbejder på at gøre verden bedre, hver dag. Det kalder vi ”Advancing Better” TM med Alfa Laval.

 

Alfa Lavals danske selskaber er ejet af Alfa Laval Corporate AB, der er børsnoteret på Nasdaq OMX og har hovedsæde i Lund. Alfa Lavals produkter sælges i over 100 lande, hvoraf over 50 af dem har deres egne salgsorganisationer.

 

Alfa Laval beskæftiger ca. 16.700 ansatte på verdensplan med hovedvægt i Sverige, Danmark, Kina, Indien og Nordamerika. Koncernen omsatte i 2020 for SEK 41,5 mia.

Tags

Alle
beer-glasses 640x360

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Kontakt

John Kyle Dorton

Vice President for Brewery Systems

Alfa Laval A/S

+45 2777 8521
johnkyle.dorton@alfalaval.com

Kontakt

Maria Stålarm

Head of Marketing & Communication

Alfa Laval Nordic A/S

+45 2844 8658
maria.stalarm@alfalaval.com

Kontakt

Presseservice; herunder foto, tekst mv. :

Publicity, Steffen Mogensen

+45 2845 4665
steffen@publicity.dk

Relateret indhold: