2019-09-05
International industrigigant etablerer rugekasse for startups i Danmark
Som de første i Danmark slår Alfa Laval Copenhagen dørene op for et nytænkende væksthuskoncept for innovative iværksættere, som får mulighed for at udvikle deres virksomhed under Alfa Lavals vinger. Det sker, når parterne den 5. september afholder officiel indvielse af Alfa Laval Innovation House, Copenhagen.
Videndeling og samarbejde om innovative forretningsideer er centrum for Alfa Laval Copenhagens nye væksthuskoncept, Alfa Laval Innovation House, der indvies d. 5. september. Konceptet indebærer som noget helt nyt, at Alfa Laval inviterer udvalgte startups og iværksættere ind på matriklen i Søborg, hvor de får mulighed for at udvikle og drive deres virksomhed i en årrække.
Ambitionen er dels, at iværksætterne kan trække på viden, netværk og kompetencer fra Alfa Lavals mange medarbejdere og divisioner. Og dels at Alfa Laval med tiden kan udnytte og omsætte eventuelle snitflader mellem de innovative forretningsideer og Alfa Lavals egne ydelser og servicer til konkret forretning, fortæller adm. direktør Per Lund Hansen:
- Vi forsøger at tænke innovation på en ny måde ved at invitere eksterne iværksættertalenter helt ind i vores virksomhed og hjælpe dem med at udvikle sig - og måske tilmed investere i dem, hvis det giver mening. Innovation er også internt en vigtig del af Alfa Laval Copenhagen, men ofte vil innovationen helt naturligt tage udgangspunkt i vores konkrete KPI’er, siger han og fortsætter:
- Det kan betyde, at man nedprioriterer originale ideer, der afviger for meget fra kerneforretningen, men ofte er det netop denne type ideer, der med tiden virkelig kan være med til at skabe innovation. Her bliver Innovation House en måde at åbne vores øjne for og involvere os i ideer, som vi formentlig aldrig selv ville have arbejdet med internt.
Beslutningen om at åbne Innovation House skal ses i forlængelse af Alfa Laval Copenhagens igangværende transformation fra produktionsenhed til globalt center for virksomhedens Food & Water Division. Målet er, at gøre Alfa Laval Copenhagen til en international forretningsenhed med fokus på forskning, udvikling og design af teknologier til fødevareproduktion og spildevandsbehandling.
- Som led i den udvikling flyttede vi i 2017 vores produktion af ballastvandsløsninger til skibe til Aalborg, mens vi i 2021 lukker endeligt ned for vores produktion af dekantere, der fremover vil finde sted i Krakow i Polen. Til den tid vil det nuværende produktionsområde kunne indgå i Innovation House som et sted, hvor virksomhederne kan arbejde med og teste deres løsninger, fortsætter Per Lund Hansen
Han siger supplerende, at især Gladsaxe Kommune har været en vigtig inspirationskilde og støtte til etableringen af Innovation House. Omdrejningspunktet for arbejdet har været FN’s verdensmål og et stort fokus på bæredygtighed, som var hovedtemaet ved Gladsaxe Kommunes Erhvervskonference i efteråret 2018 og tilsvarende er højt prioriteret for Alfa Laval. Begge parter ser partnerskaber, som nøglen til vækst, og det har netop været fundamentet for igangsætningen af Innovation House.
I dag rummer Innovation House 1.000 m², der særligt tæller kontorfaciliteter, mens der fra 2021 altså vil blive stillet yderligere 2.500 m² til rådighed i fabrikken. Allerede nu er otte virksomheder i folden i Innovation House, men der er stadig plads til flere, lyder det fra Per Lund Hansen.
Fra tidlige startups til Innovation House
Innovation House er først og fremmest for iværksættere, der beskæftiger sig med løsninger, der kan relateres til Alfa Lavals aktiviteter. Samtidig er digitalisering og bæredygtighed de to hovedtemaer for Innovation House:
- Det er klart, at det særligt interessant for os at tage virksomheder ind, som på sigt kan være med til at skabe ny forretning for os, men vi åbner også dørene for virksomheder med ydelser og idéer, der går på tværs. Det kunne eksempelvis være iværksættere, der arbejder med et felt som digitalisering, der jo netop er relevant og interessant både for andre iværksættere og startups, men i høj grad også for os, siger Per Lund Hansen
Alfa Laval har i kraft af samarbejde med både Gladsaxe Kommune, Gladsaxe Erhvervsby, Copenhagen Business Hub, DTU og DTU Skylab sikret sig stærke fødekilder til Innovation House, og alle parter glæder sig til det nye samarbejde.
- Samarbejde med større danske virksomheder kan være et godt springbræt for mange nyetablerede startups. Har du aldrig ført et produkt fra prototypestadiet til reel serieproduktion, har du brug for stærke samarbejdspartnere og et godt globalt netværk. Vi glæder os til at se, hvad vores tætte samarbejde kan føre til i fremtiden, da vi allerede nu har oplevet synergi og værdi blive skabt, lyder det fra project manager i DTU Skylab, Krestine Mougaard.
Hun bakkes op af Karen Brosbøl Wulf fra Gladsaxe Erhvervsby:
- Vi har store forhåbninger til Innovation House, som forhåbentlig med tiden vil bidrage til at nye og spændende virksomheder etablerer sig i vores område, når de har vokset sig for store til Innovation House. Samtidigt ser vi et stort potentiale i samarbejdet på tværs af virksomheder. Det er vores forhåbning, at Innovation House kan blive et sted, hvor vores virksomheder kan samles om temaer og ideer og udnytte hinandens ressourcer og viden, så vi får skabt en innovationsdynamo til gavn for hele området.
Indvielsen den 5. september finder sted fra kl. 15:00 til 16:00, hvor både repræsentanter fra Alfa Laval og flere af de involverede samt de første virksomheder står klar til at klippe snoren til de nye faciliteter.
Otte iværksættervirksomheder er allerede en del af Innovation House:
- Copenhagen Atomics; flyttede fra DTU Skylab til Innovation House. Virksomheden udvikler en bæredygtig og højeffektiv energiløsning baseret på en nytænkning af kernekraftteknologien ved brug af grundstoffet thorium.
- Kaffe Bueno; Udvinder olie af kaffegrums, og forarbejder kaffegrumset yderligere til mel. Olien kan blandt andet bruges til kosmetik, men også til fødevareindustrien.
- Hymeth; Udvikler brændselsceller der producerer brint, metan og oxygen.
- MediaMedic; Arbejder med kompetenceudvikling gennem virtual reality og animation.
- SiOx; Forbedrer produktionseffektivitet med en overfladebehandling baseret på nanoteknologi.
- Heliac; Udvikler højeffektive solpaneler. Indstillet til DI Prisen 2019 indenfor Grøn omstilling.
- KiteX: Flyttede fra DTU Skylab. Næste generation af vindenergi, baseret på en flyvende vind turbine.
- TEGnology: Arbejder med energy harvesting, hvilket vil sige at de henter overskudsvarme og omdanner denne til strøm.
Tags
AlleKontakt
Adina Usiewicz
Marketing Communication ManagerFood & Water Division, Alfa Laval Nordic A/S
Danmark