2025-10-14 Product News
Alfa Laval spiller nøglerolle i transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer
Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, og her har en større delegation fra North Carolina State University netop været på besøg for at skyde det transatlantiske samarbejde officielt i gang.
To af verdens stærkeste innovationsmiljøer inden for biosolutions, der er bioteknologiske klimaløsninger inden for blandt andet fødevarer og landbrug, er gået sammen om at udvikle fremtidens funktionelle fødevarer. Teknologisk Institut og North Carolina State University har netop besøgt Alfa Laval i København, der er industrikoncernens globale centrum for løsninger til føde- og drikkevareindustrien.
Med en delegation på mere end 20 besøgende bestående af både videnskabelige medarbejdere og statslige beslutningstagere er samarbejdet nu for alvor skudt i gang, efter parterne underskrev en fælles hensigtserklæring til FN’s Climate Week i New York for få uger siden.
- Den overordnede idé med samarbejdet er at skabe en forbindelse mellem to stærke innovationsmiljøer. Danmark er førende inden for den grønne omstilling med en stærk forbindelse til landbrug, plantebaserede fødevareløsninger og bioteknologi, mens North Carolina er et førende bioteknologisk centrum i USA. Her hos Alfa Laval er vi stolte af at være en del af Danmarks indsats for at finde mindre klimabelastende løsninger, og vi er glade for at se, at samarbejdet er kommet godt fra start, siger Johan Agrell, Strategic Business Development Manager, Food & Water Division hos Alfa Laval.
Samarbejdet er opstået i kølvandet på annonceringen af, at Alfa Laval investerer i et Food Application & Innovation Centre i netop København. Det forventes at stå færdigt i 2027. Formålet med centret er blandt andet at støtte fødevareproducenter i at udvikle nye typer fødevarer og skalere dem til industriel produktion til en voksende global befolkning, samtidig med at miljøpåvirkningen minimeres.
Målet med det nye, transatlantiske samarbejde er at udvikle næringsrige og sunde funktionelle fødevarer, der kan bidrage til at bekæmpe ikke-smitsomme sygdomme, reducere miljøpåvirkningen og tackle underernæring ved at berige fødevarer med næringsstoffer, smag og tiltrækningskraft.
- Bioprocessing, hvor man bruger eksempelvis bakterier eller enzymer til at udvikle et bestemt produkt, bygger på anvendelsen af fermentering, som har været brugt til at fremstille fødevarer i tusinder af år. Nu tager vi det til et nyt niveau med præcisionsfermentering og biomassefermentering, hvor vi kan producere protein som en fødevareingrediens med et væsentligt reduceret klimaaftryk, forklarer Johan Agrell og fortsætter:
- Hvis vi skal finde løsninger på de store udfordringer med at sikre fødevaresikkerheden, er vi nødt til at arbejde sammen. Med dette nye, transatlantiske samarbejde er vi endnu et skridt i den rigtige retning, siger Johan Agrell.
Foruden det kommende Food Application & Innovation Centre er Alfa Laval i København allerede hjemsted for Alfa Laval Innovation House, som tilbyder faciliteter og ekspertise til startups, der udvikler nye og mere bæredygtige løsninger inden for blandt andet fødevarer, energi og miljø.
Tags
Alle
Download pressemeddelelsen
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Johan Agrell
Strategic Business Development Manager
Food & Water Division, Alfa Laval
Maria Stålarm
Marketingchef
Alfa Laval Nordic